Brezin nektar čisti i oporavlja organizam, osvežava i krepi, a najbolje je da ga pre konzumacije ohladite. Znate li kako se dobija ovaj napitak-životni sok?

Breza – vitko i krhko drvo koje pleni pažnju. Breza izgleda nežno, elegantno i vitko zbog svog belog i tankog debla. Deluje kao najčistije drvo. Bela, pa čak i mestimično srebrna kora koja u tankom sloju prekriva deblo izgleda čisto i nežno. Breza mnogima predstavlja nove početke, obnovu i pročišćavanje. Ona je simbol lepote.

Prema nekim verovanjima breza vam daje pozitivnu energiju. A prema keltskom horoskopu, svako od nas ima svoje drvo na osnovu svog datuma rođenja. Oni su brezu smatrali damom šume, jer je njeno lišće takođe tanko i nežno, kao i samo deblo
i prosto deluje senzualno i osećajno. Za Indijance breza predstavlja magično drvo, kao i u Indiji i Sibiru.

Breza sadrži supstance antiseptičkog delovanja stoga se upotrebljava kod kožnih bolesti. Podstiče znojenje stoga se koristi kod bolesti mokraćnih kanala. Smanjuje holesterol, čisti krv i deluje protiv bolesti jetre. Preporučuje se i kod gripe i sličnih bolesti. Čajevi od lista pomažu kod visokog krvnog pritiska. Pupoljci breze upotrebljavaju se jer čiste bubrege, a imaju i antimikrobno i antibiotsko
delovanje. Breza još pomaže i kod mršavljenja jer potiče izlučivanje tekućina iz organizma, višak vode i toksine, pa tako deluje na zategnutost kože i elastičnost tkiva.

Breza prirodno filtrira preko 100 litara vode dnevno kroz svoj koren. Koren pročišćava i dodaje minerale i slične hranljive sastojke u stablo. Voda koja se cedi iz drveta je neverovatan poklon prirode. Na vaš organizam delovaće kao infuzija prirode. Nektar od breze može da se dobije samo jednom godišnje i to u proleće u ograničenim količinama. Mlade breze nisu preporučljive za izvlačenje soka. Čist nectar može da se koristi nekoliko dana ili da se flašira za kasnije.

Prednosti Brezinog Nektara:
-Eliminiše toksine,
-Pomaže u pravilnom funkcionisanju urinarnog trakta,
-Podrška bubrezima u eliminisanju štetnih stvari iz organizma,
-Pojačava mobilnost i fleksibilnost zglobova,
-Štiti ćelije od oksidativnog stresa,
-Pojačava i uravnotežuje energiju organizma.